BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, İçerik ve Tanımlar
Amaç ve Kapsam
Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bünyesinde bulunan Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi’nin yayınına ilişkin esasları düzenlemektir.
(2) AKÜ Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi, müzik bilimleri alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayınlayarak, müzik bilimine, bilgi ve birikimine katkıda bulunmayı amaç edinmiştir.
(3) Genelde araştırma yöntem ve teknikleri birçok bilim dalında kullanılmakla birlikte; müzik alanı kendine özgü araştırma yöntem ve tekniklerini geliştirmekte, bu alana özgü çalışmalar farklı bir anlayışla ele alınmayı gerektirmektedir. Akademik Müzik Araştırmaları Dergisine gönderilecek yazılarda bu hususlara dikkat edilir.
(4) AKÜ Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi; müzik bilimine yönelik; araştırma ve incelemeleri içeren yeni ve özgün bilimsel yazıları yayınlayan, ayrıca; müzik bilimi ile ilgili, eğitim, sosyoloji, psikoloji, tarih, sanat vb alanlardaki bilimsel çalışmalara yer veren hakemli bir dergidir.
Dayanak
Madde 2- Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
İçerik
Madde 3- Dergiye gönderilen yazılar;
(1) Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi, hakemli, bilimsel ve ulusal bir dergidir. Dergiye gönderilen yazılar; kendi alanında uygun araştırma, yöntem ve modeller kullanılarak hazırlanmış, alanında bir boşluğu dolduracak, araştırmaya dayalı özgün çalışma koşullarını taşımalı ve daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır.
(2) Daha önce yayınlanmış bir yazıyı değerlendiren, eleştiren, bu konuda yeni ve dikkate değer görüşleri ortaya koyan araştırma ve inceleme olabilir.
(3) Dergide; bir kavramın ya da teorinin tartışıldığı, eleştirildiği ya da açıklandığı türden araştırma, yayınlanmamış bildiri, biyografi ve derleme makalelerine, müzik bilimine katkı niteliğindeki çeviriler ve kitap eleştirilerine yer verilir.
(4) Yılda iki kez Ocak ve Haziran aylarında yayınlanacaktır. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Türkçe çalışmaların özetleri hem Türkçe hem de İngilizce olarak yazılır.
(5) Yayın kurulunun ön değerlendirmesinden geçen yazılar en az üç hakeme gönderilir.
(6) Dergiye gönderilen yazıların her türlü yayın hakkı Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi’ne aittir. Yazının içinde yer alan hukuki hatalardan (alıntı vb) yazarın kendisi sorumludur.
Tanımlar
Madde 4- Bu yönerge de geçen;
Dergi: Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi,
Derginin Sahibi; AKÜ Akademik Müzik Araştırmaları Dergisinin sahibi olarak AKÜ Rektörü,
Konservatuvar; AKÜ Devlet Konservatuvarı,
Yayın Kurulu; AKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı Kurulu,
Hakem Kurulu; Ülkemizde mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda çalışan ve alanında bilimsel çalışmaları ile öne çıkan öğretim üyeleri,
Editörler; AKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı Başkanı ve kurul tarafından üç yıl süre ile seçilen öğretim üyesi,
Editör Yardımcıları; Editörler tarafından belirlenen öğretim elemanlarıdır.
İKİNCİ BÖLÜM
Görevler
Madde 5- Derginin İşleyişini sağlayan kurullar ve görevleri;
(1) Yayın Kurulu: AKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı kurulundan oluşan öğretim üyelerinden oluşur.
(a) Yayın Kurulu; Dergiye gönderilen yazıları, biçim ve alan uygunluğu açısından inceleyerek hakem değerlendirmesine sunar.
(b) Hakem değerlendirmelerine göre makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağını tespit eder ve kabul edilen makaleleri sıralamaya koyar.
(c) Özel sayı çıkarılmasına karar verir.
(d) Dergi ikinci editörünü seçer.
(2) Hakem Kurulu: Yayın kurulu tarafından belirlenen; Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçentlerden oluşur.
(a) Hakemler, dergiye gönderilen yazıları yöntem, içerik ve özgünlük bakımından inceleyerek yayına uygun olup olmadığına karar verir.
(3) Editörler: AKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı Başkanı derginin doğal editörüdür. Diğer editör ise anasanat dalı kurulu tarafından belirlenir.
(a) Yayın Kurulu üyeleri arasında koordinasyonu sağlar.
(b) Gerekli gördüğünde yayın kurulunu toplantıya çağırabilir.
(c) Yayın Kurulu adına derginin yazı işleri ile ilgili sorumlulukları üstlenir.
(4) Editör Yardımcıları; Editörler tarafından belirlenir ve teknik konularda, yazıların takibinde editöre yardımcı olurlar.